Ga naar inhoud

ecall noodoproepsysteem


Dia
 Share

Recommended Posts

Net las ik, dat vanaf april 2018 geleverde personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen (wat is licht?) een noodoproepsysteem aan boord moeten hebben. In mijn Fiat Ducato-buscamper van 2023 heb ik niets daarvan kunnen ontdekken. Weet iemand, of dit systeem ook in campers wordt toegepast?

Link naar reactie
Share on other sites

hallo allen

tex uit autowereld

Alle nieuwe auto’s die sinds april 2018 op de markt zijn gekomen, moeten voorzien zijn van het noodoproepsysteem eCall. Wanneer een auto betrokken is bij een ongeval, zal eCall op basis van informatie uit crashsensoren verbinding maken met het noodnummer 112. 

Dit doet eCall zowel in Nederland als in het buitenland. Behalve een noodoproep naar de alarmcentrale geeft eCall ook aanvullende informatie. Denk daarbij aan

  • de locatie van het voertuig
  • de rijrichting (handig op de snelweg)  
  • het aantal inzittenden 
  • de brandstofsoort.

Overigens is eCall ook te activeren met een druk op de rode knop (meestal in de buurt van de binnenspiegel).

Link naar reactie
Share on other sites

Het eCall systeem is volgens mij niet altijd zichtbaar en ook niet altijd voorzien van een SOS knop. In mijn Ford bus zit dit systeem verstopt in de verhoogde opbouw van de achteruitkijkspiegel, een soort blikje. In onze Ducato uit 2021 zit het Safety Pakket met Lane Assist, Collision Alert, etc. en ook deels weggewerkt als modules onder een verhoogde en vergrote opbouw van de achteruitkijkspiegel. Mogelijk dat hier ook de eCall module in is weggewerkt en dan ook zonder een SOS knop.

Volgens Bing Chat (betere Chat GPT) zit het eCall systeem in een Fiat Ducato inderdaad in de hemel van de cabine t.h.v. de achteruitkijkspiegel en mogelijk verstopt.

De SOS knopt lijkt dus optioneel want het eCall systeem belt zelf uit bij een crash. En is dus alleen aanwezig in de nieuwere voertuigen.

aangepast door Camper-T
Link naar reactie
Share on other sites

Copy-Paste van: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/security-and-emergencies/emergency-assistance-vehicles-ecall/index_nl.htm

 

Als u een nieuw automodel koopt, goedgekeurd voor productie na 31 maart 2018, moet eCall daarin geïnstalleerd zijn. Deze regel geldt voor zowel auto's met maximaal 8 zitplaatsen als voor lichte bedrijfsvoertuigen.

 

Personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen vallen onder het B-rijbewijs tot max. 3500kg.

Hieronder zal mogelijk dus ook de camper vallen.

 

 

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Antwoord op dit onderwerp

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...