Ga naar inhoud

Controlelampje afvalwatertank camper klopt niet met hoeveelheid afvalwater


Trudy Nijhof
 Share

Recommended Posts

Ik gok dat Trudy met 'controlelamp' een niveaumeter met ledjes, of een analoge niveaumeter met achtergrondverlichting zal bedoelen.

 

De meter voor het afvalwater, vaker grijswater genoemd, is meestal de eerste die afwijkingen kan vertonen door vuil in de tank wat op de sensor van de meter gaat zitten. De sensor in de tank is vaak een module met 4 pennen in verschillende lengtes voor de 25-50-75-100% niveau-indicatie en tussen die pennen kan vuil, of aanslag zitten. Soms is de sensor een schuifweerstand, een soort stalen pen met vlotter die meebeweegd met het vloeistofniveau en hiermee de mee-veranderde niveaustanden geeft.

 

Wat ik zelf eerst zou proberen is om in een geleegde en vervolgens gesloten grijswatertank een liter of 30-40 warm water te laten lopen, met hierin 10% citroenzuur, of beter, een flinke scheut Tethford "Gray Water Fresh". Dit kan simpel met een emmer die je via de wasbak van de keuken, of via de douchebak leegt. Ga met deze vulling een uurtje of wat op de binnenwegen met veel bochten, remmen en optrekken rijden zodat het water in de grijswatertank gaat klotsen en overal kan komen. Na deze rit de grijswatertank legen en daarna kijken of deze schoonmaak de oplossing heeft geboden.

 

Mocht het schoon-klotsen van de grijswatertank niet geholpen hebben dan bestaat de kans dat er vuil tussen de sesnor-naalden zit, of vast is gaan plakken. Denk hierbij aan schilletjes van ei, etensrestjes, of bijv. rijstkorrels. Om dat weg te krijgen moet je echt met de arm diep de grijswatertank in, om met de hand(schoen) het bezonken en aangeplakte vuil van de bodem en van de sensor te halen. Zoek de grijswatertank op, kijk waar de grote dop zit, draai deze los en leef je uit. Hierbij kan het handig zijn om met de smartphone in het gat van de grijswatertank rond te kijken waar vuil en waar de sensor zit.

 

Als de sensor van de schoonwatertank ook vuil zou zijn dan kun je deze ook schoonmaken met 10% citroenzuur in warm water. Maar gebruik hiervoor zeker geen "Gray Water Fresh", daar is het niet voor bedoeld en het is mogelijk zelfs giftig. Vul de schoonwatertank voor de helft met warm water met bijv. een gieter onder de keukenkraan in huis. Gooi via het inspectiegat met grote schroefdop ca. 10% citroenzuur (300-400gr) in de tank en ga vervolgens met de arm in het inspectiegat om de tank van binnen schoon te maken met een borstel, of spons. Als je klaar bent kun je het water via de aftapkraan weg laten lopen en de tank omspoelen met schoonwater. Citroenzuur is niet giftig en zit ook op zure snoepjes, dus mocht je niet goed nagespoeld hebben dan smaakt hooguit het water iets zuur maar dit is 100% veilig. Te koop per kilo, of per 25kg, o.a. bij Bol.

 

Mochten deze schoonmaakacties geen solaas bieden dan kan er technisch iets niet in orde zijn met de vloeistofmeting. Mocht je zelf niet technisch zijn dan adviseer ik om met deze storing naar het onderhoudsbedrijf van de camper te gaan voor een een nadere inspectie.

 

aangepast door Camper-T
  • Thanks 1
Link naar reactie
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Antwoord op dit onderwerp

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...