Ga naar inhoud

Flexibel zonnepaneel combinatie met een vast zonnepaneel


AlbertC
 Share

Recommended Posts

Mijn camper uit 2015 heeft een vast zonnepaneel op het dak dat via een omvormer is verbonden met de huishoudaccu.

Ik zou graag een ectra zonnepaneel willen aansluiten en mij lijkt een los flexibel paneel om los te plaatsen heel erg handig. Deze losse panelen kunnen een eigen omvormer hebben. Kan ik zo'n extra paneel met omvormer plaatsen op dezelfde huishoudaccu zonder dat ik een probleem krijg dat beide panelen in conflict komen met elkaar? Moet ik nog ergens anders rekening mee houden?

Link naar reactie
Share on other sites

Ja, je kan gewoon een extra zonnepaneel aansluiten.

 

Alleen is daar een normale regelaar voldoende bij. Ik zie niet het nut van een extra omvormer. 

 

(Of bedoel je soms met omvormer een laadregelaar? Een omvormer is een apparaat wat van 12V 230V maakt en bij sommige modellen ook voorzien is van een laadregelaar voor een zonnepaneel). 

 

Bij veel flexibeler zonnepanelen wordt al een (simpele) regelaar meegeleverd. Die kun je gebruiken, maar je kan ook een losse regelaar nemen (een MPPT, die zijn wat efficienter).

 

Wel moet je de kabel vanaf de accu naar de regelaar voorzien van een zekering. Maar verder is het niet zo heel spannend, zolang je maar de juiste kabeldiameters gebruikt en dus een zekering vooraan de kabel zet die passend is. 

 

Voordeel van losse panelen is dat je ze makkelijker in de zon kan zetten en ook schuin, waardoor ze meer opleveren. Nadeel is dat je ze wel mee moet slepen en telkens moet aansluiten maar het kan een prima toevoeging zijn als je te weinig ruimte op het dak hebt of het slechts incidenteel nodig hebt.

 

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Antwoord op dit onderwerp

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...