Ga naar inhoud

Paasweekend Ootmarsum


Arthur en Willy
 Share

Recommended Posts

Onze aftrap voor het camperseizoen 2022 begon met het Paasarrangement Ootmarsum. Na een lange rit vanuit het zuiden werden we op camping de Haer in Agelo opgevangen door de vrijwilligers van NKC die ons onze plek voor de komende dagen aanwezen.

Wat volgde was een superweekend dat geheel in het teken stond van de Paasrituelen zoals deze zal eeuwenlang bestaan in Ootmarsum. 

Het weekend begon met een kennismaking onder de deelnemers en vrijwilligers tijdens een kopje koffie of thee met een lekker Paaskoekje of Paaseitje, waarna we in de tweede helft van de middag een lezing kregen van voorzanger Jan Veldboer, tevens secretaris van de stichting die jaarlijks zorgdraagt voor de organisatie van het festijn.
Dankzij deze leuke lezing kregen we een informatie over de gebruiken tijdens dit evenement dat meer inhoudt dan alleen het afsteken van het Paasvuur.
's Avonds was er een gezellig samenzijn in de kantine van de camping, waarbij we van Henri nog eens een opsomming kregen van de gebruiken met hun aanvangstijden.

Gezellig was het en we maakten kennis met leuke mensen.

Op Goede Vrijdag was het nog vrij frisjes, maar op Paaszaterdag scheen het zonnetje dat het Paasweekend niet meer verdween.

Zaterdagochtend waren we op tijd in het stadje, ja Ootmarsum is een stad, om de stadsomroeper iedereen die mee wil gaan om het Paashout te gaan halen, om te horen roepen om om 13:00 uur op de Markt te verzamelen. "Al dee met wil goan hen poashoalt haaln, mot um een uur op 't Mart ween".  En om 13:00 uur verschenen dan 3 met 2 Belgische trekpaarden aangespannen karren, die gevolgd door een lange stoet mensen naar Springendael vertrokken om het hout voor het Paasvuur te gaan halen. Aan het aantal mensen dat volgde te zien, moest dat wel een immense stapel hout gaan worden.

Na zessen hadden wij ons al opgesteld om de karren met hout aan te zien komen op het Paasveld. We dachten vooraan te staan, maar met de komst van het hout kwam ook de grote menigte. Toch hebben er niets van hoeven missen. Wat een prachtig en machtige vertoning. Drie karren volgestouwd met dennenhout worden naast elkaar gestald en. Dan is het een ware strijd om de eer welke ploeg het eerste de kar leeg heeft.

Voor de avond hadden de vrijwilligers een bbq georganiseerd. Nou we kwamen niets te kort en aan mensen met een dieet of allergie was gedacht.

Na een heerlijke Paasbrunch op eerste Paasdag reden we weer naar Ootmarsum om daar getuige te zijn van de rondgang om de Whene en het vlogel'n te zien. Tijdens de rondgang om de Whene trekken de 8 Poaskearls met voorzanger en oud gedienden al zingend rond de kerk. Tijdens het vlogel'n gaan de 8 Paoskearls hand in had in een lange slinger door de stad. 

Tijdens beide tochten voorgegaan door voorzanger Jan Veldboer die het "Christus is opgespannen" en "Alleluja, den blijden toon" inzet en dat vervolgens door allen die volgen uit v Olle borst wordt meegezongen. Een bijzondere gebeurtenis. En dan 's avonds tegen de tijd dat het ging schemeren weer naar het Paasveld om daar te zien hoe het Paasvuur door de Paoskearls werd aangestoken, aangewakkerd door de nodige petroleum die er tegenaan werd gegoten.
Tweede Paasdag was alweer de laatste dag van dit fantastische evenement, maar een ieder die dat nog wilde kon nogmaals naar Ootmarsum gaan om de rondgang om de Whene en. het vlogel'n nog eens mee te maken. Gelukkig hadden wij nog een extra dagje gepand, zodat we dat ook in alle rust hebben gedaan.
's Morgens was er tijdens de koffie gelegenheid om afscheid van elkaar te nemen.

Wij kijken terug op een fantastisch georganiseerd weekend. Echt een aanrader en lof voor de organisatoren, Marion, Hendrie, Ellen, Johan, Janneke en Bart.

Een beter aftrap van het nieuwe seizoen hadden wij ons niet kunnen wensen.

 

Willy en Arthur van der Giessen

 

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Antwoord op dit onderwerp

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...