Ga naar inhoud

Gasfles Spanje aansluiten (koelkast werkt niet)


Hympietrip
 Share

Recommended Posts

Hallo,

 

Wij reizen door Spanje en hebben afgelopen week een Spaanse gasfles gekocht. Deze gisteren aangesloten dmv een Spaanse adapter (kliksysteem, rode knop bovenop) + nippel en daar hebben wij gewoon onze eigen gasslang met drukverdeler op aangesloten. Koken gaat prima, de boiler werkt prima, maar onze koelkast werkt niet. De gasvlam blijft branden bij het indrukken van de knop maar zodra we deze loslaten gaat het uit en begint het tikken van de ontsteking weer. Ook na wat langer vasthouden. Kan het zijn dat dit komt omdat wij nu butaan gebruiken ipv propaan? Of gaat er ergens iets niet goed met de drukverdeling icm die Spaanse adapter? Iemand hier ervaring mee? Bvd!

 

Groetjes! 

07443790-A313-4243-BC2F-665E1FBE5D01.jpeg

aangepast door Hympietrip
Foto toegevoegd
Link naar reactie
Share on other sites

  • Hympietrip changed the title to Gasfles Spanje aansluiten (koelkast werkt niet)

Bedankt voor je reactie. Het is inderdaad een beetje onduidelijk of die Spaanse adapter nu een drukregelaar is of niet. We hebben in ons beste Spaans proberen uit te leggen wat we nodig hebben maar of dat helemaal is gelukt?? 😉 Er staat verder niets op qua mbar of iets dergelijks. Het lijkt gewoon een kraan, maar we gaan nog eens op onderzoek uit.

Link naar reactie
Share on other sites

18 uren geleden, GeMa zei:

Het blijft een beetje onduidelijk wat het is, alleen een adapter of adapter met regelaar. De meeste websites zeggen clip-on adapter om een "normale" regelaar aan te sluiten op o.a. een Spaanse fles. Wie o wie heeft de oplossing?

Draai de kraan open en je hoort aan het sissen of er hoge druk gas of lage druk uitkomt.

 

  • Like 2
Link naar reactie
Share on other sites

Je omschrijving is goed. Noem ook merk merk en type van de in storing zijnde apparaten. Lees het draadje op: Dometic RM6401 koelkast blijft niet branden (http://www.camperforum.nl/viewtopic.php?f=3&t=8456687). Vanaf pag. 4 had ik weer het gedoe. Sindsdien geen gehannis. Wel dat het uitschakelen van de koelkast nu iets anders gaat. Paar keer vergeten het toegevoegde schakelaar om te zetten, toen flink wat ijsvorming omdat het koelkast aanbleef.

 

Arie

Link naar reactie
Share on other sites

De Spaanse benaming voor de adapter is: regulador salida libre. Als we de naam + productbeschrijving vertalen staat er het volgende: vrije uitlaat regelaar, geschikt voor koppeling aan apparaten die werken met directe druk bv lassers, heteluchtgeneratoren, etc. Dus we laten onze eigen drukregelaar nog even zitten 😉 

Link naar reactie
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nog even een update voor degene die dit nog volgt of wil weten hoe het is afgelopen… Vandaag heeft de monteur ernaar gekeken. Het probleem was niet de aansluiting van adapter + gasdrukregelaar, maar de keuzeschakelaar van de koelkast. Toevallig tegelijk met de wissel van gasfles aan het licht gekomen. Heeft al wel wat langer “gezeurd” waarschijnlijk, want het was wel vaker een klusje om de koelkast op gas te krijgen. Werkt nu weer prima! 

  • Thanks 1
Link naar reactie
Share on other sites

Misschien een beetje als mosterd na de maaltijd maar wij zijn net terug uit Spanje en hebben uitgevlooid hoe het precies zit met de oranje Spaanse gasflessen.

In Spanje hebben ze 2 soorten opklikbare gasconnectoren met een zwarte rand: De regulador salida libre (aansluiting voor een slang met slangenklem) en een ander type (naam?) met een draaiknop en links schroefdraad waar overigens gewoon een NL schroefkoppeling op past.

De eerste versie is niet regelbaar en levert standaard 29 of 30 mbar. Dat is precies wat kooktoestellen etc. nodig hebben. Echter, onze camper had een ingebouwde drukregelaar (Truma MonoControl CS) die zelf 30 mbar levert vanuit een hogere druk (0,5-16 bar). Hierdoor kregen wij geen gas in de camper. Dus als je al een ingebouwde drukregelaar hebt kun je deze versie niet gebruiken. De regulador salida libre is wel overal te koop voor ca. €10.

De regulador met draaiknop levert 0-2 bar. En dat is genoeg voor de ingebouwde drukregelaar om er 30 mbar van te maken. Deze regulador blijkt helaas veel moeilijker verkrijgbaar. Wij hebben een week gezocht voor we de gouden tip kregen: Een groothandel in installatietechniek had ze gelukkig op voorraad. Sindsdien werkt alles weer uitstekend. Dat bedrijf heet Saltoki en zit op verschillende plaatsen in Spanje. Het is een soort Wildkamp. Zie ook https://www.saltoki.com/saltoki-home

Verder nog de tip om in de winterperiode geen butaan/butano te gebruiken maar propaan/propano. Propaanflessen hebben ook bij lage temperaturen voldoende druk.

aangepast door GeoDoc
Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Antwoord op dit onderwerp

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...