Ga naar inhoud

Levertijden Knaus - campers


Bombus
 Share

Recommended Posts

Wij hebben sinds juli 2021 een Knaus buscamper in bestelling. Op dat moment werd als levermoment februari 2022 genoemd. Inmiddels wordt al gesproken van oktober 2022... Onze leverancier is van goede wil maar kan ook niet zoveel. Om niet steeds gefrustreerd de volgende vertraging aan te horen, hebben wij een soortgelijke camper als occasion bij hem gekocht en een vaste terugkoopprijs afgesproken op het moment dat onze bestelde buscamper wordt geleverd.

 

Via Youtube vond ik een interessant filmpje waarin een leverancier de brieven toelicht die hij sinds april 2021 van Knaus heeft ontvangen. Ik schat in dat dit filmpje ook leerzaam kan zijn voor bestellers van andere merken. Hieronder de link:

 

https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=c0-zFWWchYw

 

 

Omdat dit filmpje ruim 50 minuten duurt, hieronder een samenvatting:

 

 

Sun Mobil Cars

‘Wohnmobil Lieferzeiten und Preisentwicklung | Hersteller PROBLEME | Wohnmobil KAUFEN in 2022’

14 nov. 2021

 

Brief Knaus 16 april:

-       Chips en ramen worden niet aangeleverd op dit moment: oponthoud.

 

Brief Knaus juli:

-       Knaus geeft aan dat alles afgebouwd wordt tot aan de missende onderdelen. Dit is een enorme logistiek

-       Ruim 90% wordt op een Fiat-chassis gebouwd: Fiat heeft leverproblemen en staat geregeld enkele weken stil, vooral door gebrek aan onderdelen. (Amazon heeft een grote order bij Fiat uitgezet. Dat komt zeker niet ten goede aan de leversnelheid voor chassis voor campers)

-       Knaus heeft nu MAN-chassis als alternatief, maar daar zijn eveneens wat leverproblemen.

 

Brief Knaus begin oktober:

-       Vanaf dit moment is het niet meer mogelijk voor bouwjaar 2022 tijdens de periode van bestelling tot leverantie, nog iets te wijzigen aan de genomen opties e.d. Dit kon voorheen wel.

-       Sommige kleuren worden kunnen niet meer geleverd worden. Als één van deze kleuren is besteld, dan moet worden gezocht naar een alternatieve kleur.

-       Sommige Fiat-opties kunnen niet meer besteld worden. Ook sommige bestelde Fiat-opties kunnen zelfs niet geleverd worden. Kosten worden verrekend. Indien de klant deze opties alsnog wil hebben, dan kan dat, maar moet er gewacht worden tot 2023. Dan zijn er echter wel meerkosten: er is dan sprake van een ander modeljaar. De lopende bestellingen veranderen niet in prijs. (Er is echter een significant prijsverschil tussen de modellen 2021, 2022 en 2023.) De opties die niet meer leverbaar zijn, staan nu niet meer in het configuratie-scherm van Knaus. Knaus garandeert niet dat er opnieuw wijzigingen zullen volgen.

 

Brief Knaus eind oktober:

-       Knaus heeft inmiddels meer dan 3000 campers op het terrein staan die niet af te bouwen zijn op dit moment, omdat componenten niet leverbaar zijn.

-       Fiat heeft in september opnieuw 3 weken stilgelegen (vanwege niet leverbare banden). De kans is reëel dat dit in de komende tijd nog vaker gaat gebeuren. Ook Fiat kampt met leverantieproblemen van onderdelen. De gevolgen zijn dat de bestelde camper hierdoor tot 5 maanden later geleverd wordt.

-       Bestellingen van leveranciers voor eigen voorraad (showroom) worden pas na december 2022 geleverd. Deze worden verkocht aan de leverancier als model 2023 én voor de prijs van 2023. Voor de leveranciers is er een optie om deze modellen om te zetten in MAN-modellen (aantal modellen nog beperkt). De MAN-modellen zijn wel iets prijziger (wel prijsbasis 2022 tot juli 2022). Details volgen nog.

 

 

aangepast door Bombus
typefouten
Link naar reactie
Share on other sites

En dat Amazon 50.000 Fiat Ducato's heeft besteld voor de komende 5 jaar helpt ook niet.

Alle merken hebben overigens levereringsproblemen door toelevering van materialen.

 

Ook worden de prijzen idd een stuk hoger, maar dat heeft meer te maken de goede verkopen.

aangepast door Frans
Link naar reactie
Share on other sites

Tja, de prijzen gaan over de kop en Nederland loopt natuurlijk weer achter de feiten aan. Hier worden de dealer nog minder beleverd dan in het moederland Duitsland. Waar moet dat heen met de groeiende belangstelling voor campers wegens Corona die maar voortduurt?
 

Link naar reactie
Share on other sites

22 uren geleden, Bombus zei:

Om niet steeds gefrustreerd de volgende vertraging aan te horen, hebben wij een soortgelijke camper als occasion bij hem gekocht en een vaste terugkoopprijs afgesproken op het moment dat onze bestelde buscamper wordt geleverd.

 

 

 

 

 

Ik zou de koop ongedaan en de aangekochte occasion houden. Wanneer de nieuwe buscamper van bj 2021 geleverd wordt is onzeker, dat zou zomaar 2023 kunnen zijn en dan heb je een buscamper van bj 2021, nog geen meter gereden en dan al 2 jaar oud.

Link naar reactie
Share on other sites

Wij hadden in België, een possl summit besteld begin januari 2020, verwachte levering december 2020. Continu uitstel terwijl in Duitsland wel degelijk geleverd werd tussen 8 en 14 maanden. Blijkbaar is daar een betere consumenten bescherming en moet in principe binnen 12 maanden geleverd zijn.

Gelukkig werkte onze dealer mee en in mei 2021 na 17 maanden de koop geannuleerd. En snel een campeo van burstner uit een showroom gekocht, die we een week later hadden. En ons prima bevalt

Link naar reactie
Share on other sites

Op 3-1-2022 om 15:50, FJC48 zei:

Ik zou de koop ongedaan en de aangekochte occasion houden. Wanneer de nieuwe buscamper van bj 2021 geleverd wordt is onzeker, dat zou zomaar 2023 kunnen zijn en dan heb je een buscamper van bj 2021, nog geen meter gereden en dan al 2 jaar oud.

 

Het is inderdaad niet de beste tijd om een nieuwe camper te kopen. Maar langer wachten is ook geen geweldige optie. Ik zie dat de camper die in juli 2021 is besteld, nu al ongeveer 10% duurder is geworden: verhoogde materiaalprijzen. En twee jaar oud is overdreven he. Een bestelling duurde meestal al wel een half jaar. Dat loopt nu op naar anderhalf jaar. 

En laatste argument voor de koop: vanaf een bepaalde leeftijd krijg je wat meer haast om doelen te verwezenlijken. 🙂

 

Link naar reactie
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Antwoord op dit onderwerp

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

 Share

×
×
  • Nieuwe aanmaken...