Ga naar inhoud
Magic Ed.

Camper kopen over de grens (en zelf importeren).

Recommended Posts

N.a.v. dit onderwerp in de "Kampeerauto 9-2019" heb ik toch enkele opmerkingen/aanbevelingen uit mijn praktijk ervaring bij het zelf invoeren van een camper uit Duitsland. Er is sprake van voordelen en valkuilen, maar de ondertoon in het artikel is toch "meer valkuilen dan voordelen". Mijn ervaringen staan daar haaks op: 
- Het begint al met het belachelijke plaatje van een aanrijding met het statement "In Engeland gekocht? Maar dan kun je toch wel rechts rijden". Je koopt natuurlijk nooit een camper met het stuur aan de verkeerde kant en zeker niet uit een (bijna) niet EU-land. Want dan moet je zoals bij import uit bv Zwitserland ook nog 10% invoerrechten betalen en een douane expediteur inschakelen om de extra papierkraam hiervoor te regelen.
- Vervolgens de aantallen: In 2018 in Nederland 1.998 campers nieuw verkocht en maar liefst 6.822 gebruikte camper geïmporteerd. Zegt dit niet genoeg om zelf ook te importeren en dat niet alleen aan de handelaren over te laten die dan zelf het grote voordeel in de zak steken? In mijn geval was het voordeel t.o.v. de NL-catalogusprijs maar liefst 35.000 euro voor een camper gekocht in Duitsland, toen hij zes maanden oud was, bijna 20.000 echte kilometers gereden had en werd ingevoerd (in de winter gestald) na bijna 12 maanden.
- Ook bij de garantie gaat het artikel in de fout. Bij uitspraak van het Europese Hof is bepaald dat garantie door iedere merkdealer in de gehele EU onverkort moet worden verleend. Mijn praktijkervaring is dat dit zowel bij mijn Fiat- als bij mijn Dethleffs-dealer geen enkel probleem was.
- En dan de bedenking wegens onbekende kilometerstand en gepleegd onderhoud. Daar is heel simpel wat aan te doen, namelijk:
A. Je gaat met een doos met gebak naar de voertuigdealer (bv.Fiat) en vraagt om op basis van het chassisnummer de voertuiggegevens uit te lezen. Dan krijg je een lijst met alle opties af fabriek en uitgevoerd onderhoud met datums en kilometerstanden. Ook is dan duidelijk hoe lang er nog fabrieksgarantie is.
B. Je koopt de camper met een koopovereenkomst waarin de verkoper de gegarandeerde km-stand vermeldt, met recht van ontbinding indien binnen een termijn van één maand na overdracht wordt aangetoond dat deze (veel) te laag is. Hoe toon je dat aan? Heel simpel, een gemanipuleerde km-stand staat alleen op de teller op het dashboard, maar niet in het geheugen van de boordcomputer. Je gaat dus even langs met de camper bij dezelfde voertuigdealer van de chassisnummercheck en laat daar de boordcomputer via de OBD2-stekker uitlezen. En dan heb je de juiste km-stand (en nog veel meer info over de staat van het voertuig). Het OBD2-geheugen uitlezen doen sommige RDW-stations nu ook reeds standaard bij de invoerkeuring, maar zeker als je daar ook de APK laat keuren.
Kortom, iemand met een goed invoerplan en goede begeleiding van een van de professionele bureau's loopt weinig of geen risico op een kat in de zak. Wij kregen bijvoorbeeld ook nog tips over de camperkeuze in relatie tot de berekening van de BPM en kwamen daardoor nog eens bijna 1000,- euro lager uit bij de rest-BPM afdracht berekening dan via een van de online machinale aanbieders. Een handige FB-pagina met nadere info hierover is: http://www.facebook.com/sfa.parkstad.6416/posts/129440847878349 en onze camper uit Duitsland hebben wij gevonden op www.mobile.de.

aangepast door Magic Ed.
Link werkte niet.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zelfde ervaring met het importeren van een buscamper uit Duitsland. Soms, bijvoorbeeld door een hoog aantal kilometers gerelateerd aan de leeftijd van de camper, kleine schades als een kras of deukje, is het te overwegen de camper te laten taxeren door een erkend bpm taxateur. Ik kocht mijn camper ( 9 maand oud, 12.500 km) van een dealer uit de mietvlotte. Hij vertelde mij dat ik de mehrwertsteuer naderhand zou kunnen terugkrijgen bij hem als Ik een afschrift van de bpm afdracht en het nieuwe kentekenbewijs zou toesturen. Kreeg keurig 19% van de betaalde koopsom terug. Kijk, dan wordt het al met al nog voordeliger. Binnenkort gaat de bus naar de merkdealer vanwege een aantal garantiegevalletjes. Ook geen probleem dus.

Met een beetje rondkijken kun je genoeg verdienen. En, mits de camper nog in de garantie zit, de risico’s zijn te overzien zeker als je bij een erkende dealer koopt.

Als ik weer een mooie zie staan, koop ik die maar al te graag. Er valt genoeg op te verdienen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 uren geleden, Davis glam 600 zei:

Hij vertelde mij dat ik de mehrwertsteuer naderhand zou kunnen terugkrijgen bij hem als Ik een afschrift van de bpm afdracht en het nieuwe kentekenbewijs zou toesturen. Kreeg keurig 19% van de betaalde koopsom terug.

Dat is vreemd. BPM heeft niets met BTW te maken. Alleen indien je een nieuwe camper koopt moet je als particulier in Nederland 21% BTW betalen en kun je bij de verkoper de 19% Duitse BTW terughalen. 
Ben je ondernemer en koop je de camper zakelijk dan moet je altijd in Nederland de BTW aangeven en de Duitse MwSt terughalen. Maar daar ziek ik geen voordeel in, want dan krijg je ook te maken met de bijtelling IB voor privé-gebruik. 
De juiste regelgeving en service die wij gebruikten staat hier.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo,

 

Ik heb vergelijkbare ervaringen, maar dan met de aankoop van een nieuwe camper in Duitsland. Voor een nieuwe VW Grand California, zijn we eens bij een Duitse dealer in de buurt gaan kijken (omdat de Nederlands veel te ver rijden is) en we kregen daar meteen een scherp aanbod, zeer scherp moet ik zeggen. Toen alles gaan uitzoeken wat betreft BPM, BTW e.d. Onder de streep was de Duitse invoer bus nog steeds een paar duizend euro goedkoper. Echter omdat ie nieuw zou zijn, speelde de BTW betaling ons parten. Ik had hierover met SFA Parkstad gesproken en zij boden me ontzettend goede hulp. Hun advies om de Duitse dealer nadrukkelijk te vragen naar een factuur zonder BTW was/is essentieel. En helaas ging de dealer daar niet op in. Dit was volgens hun onmogelijk voor een particulier. De duitse BTW terugvorderen is voor een particulier onmogelijk (heb ik uitgezocht bij de belastingdienst). Voor handelaren kan dat wel via de Nederlandse belastingdienst, dus dan zou de enige oplossing zijn om een tussenhandelaar in te schakelen (die zijn er genoeg voor import), maar dan is het voordeel snel weg. Na wat heen en weer bellen, was uiteindelijk de enige oplossing een tweede factuur op te stellen als zogenaamde borg voor de betaalde duitse BTW, die dan door de duitse dealer terugbetaald wordt zodra deze het formulier met de afdracht van de BTW in Nederland heeft gezien. Dit wilden ze dan uiteindelijk wel doen, maar het risico dat het misgaat ligt natuurlijk bij de koper. Bij aankoop had ik afgesproken om SFA Parkstad in te schakelen voor het afhandelen van alles. Kan ik zeker aanraden! Uiteindelijk heb ik toch in Nederland gekocht na goed onderhandelen met de Nederlandse dealer. Het verschil was geslonken tot enkele honderden euro's. Dat was het niet waard om nog in Duitsland te kopen.

Al met al was het een heel karwei om alles uit te zoeken. Er staat veel op internet, net als hier. Dus veel geleerd. Maar om een nieuwe camper in het buitenland te kopen is bijna niet te doen als er niet erg veel korting kan worden bedongen. Helaas is het voor auto's dus Europees niet (goed) geregeld om als particulier een voertuig op de Europese markt aan te schaffen, terwijl voor (bijna) alle andere artikelen er wel een vrij markt is binnen de EU. Vreemd....

 

Groeten

Roel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Antwoord op dit onderwerp

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in


×
×
  • Nieuwe aanmaken...