Ga naar inhoud

Busje

Members
 • Aantal items

  146
 • Registratiedatum

 • Laatst bezocht

 • Dagen gewonnen

  2

Busje won de laatste dag op 27 januari

Busje had de meest gelikete inhoud!

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

Busje's Achievements

5

Community reputatie

 1. Ik heb de fietsdrager afgezekerd op 20A. Dat had de dealer bij de oorspronkelijke installatie al zo gedaan en dat heb ik gehandhaafd.
 2. Worden de accu's niet opgeladen, als de camper aan de walstroom hangt? Als dat zo is, heb je geen druppelaar(s) nodig en hoef je geen zorgen te maken over een prijsverschil van € 180. Een volgeladen accu gaat zeker een half jaar mee, als hij helemaal ontkoppeld is.
 3. Door ziekte kon ik enkele dagen niet reageren. Heel precies heb ik het niet bijgehouden, maar in totaal heb ik eind 2018 ongeveer € 2.300 uitgegeven.
 4. Busje

  kleine vriezer op gas

  Onze Dometic RMS 8400 heeft een vriesvak en een absorptiekoelkast zou niet kunnen vriezen? In tropisch zuidelijk Afrika heb ik diepvrieskisten met het absorptieysteem op petroleum gezien.
 5. Bij ons was het bijna één op één, omdat we geen Euro-6 motor met "slimme" dynamo hebben, maar de Euro-5 motor met een flinke dynamo wel modern genoeg was. Vier maanden uitzoeken, lezen en studeren, vier dagen installeren van zonnepanelen en LiFePO4 accu met bijbehorende controllers en aanvullende bekabeling met heel veel hulp van mijn zoon, die een elektrotechnische/elektronische achtergrond heeft. Alles werkt naar behoren en ik denk dat we het goed gedaan hebben, maar anderhalf seizoen ervaring is natuurlijk niet veel. Het moet over tien jaar nog goed werken, maar dat zal ik zelf wegens terminale ziekte niet meer meemaken. Mijn complete verhaal staat hier: https://www.camperforum.nl/viewtopic.php?f=10&t=8470015&p=1864633 .
 6. Startaccu of huishoudaccu? Over het vervangen van de laatste staan er verschillende topics op dit forum en nog veel meer op het camperforum. Even zoeken bij elektronica. Combi start-/huishoudaccu kan ook. Zie http://www.solidpower.nl . Ik heb hier geen ervaring mee, maar anderen wel: https://www.nkcforum.nl/topic/111-accu-lithium-boordaccu/?tab=comments#comment-740
 7. Alleen de breedtebeperking zou voor ons een probleem zijn. Onze camper is 2,35 meter breed en dus breder dan 2,3 meter.
 8. Ik heb het zelf gedaan met deze overwegingen: Al met al heb ik twee NDS LS 105WP Lightsolar 105 Wp, een NDS SunControl 300M MPPT regelaar en een NDS 3Lion 100 Ah LFP accu met bijbehorende 3Link controller gekocht. Voordeel van alles van één merk in één koop is, dat de leverancier niet kan zeggen dat het niet werkt, omdat de X-regelaar niet bij de Y-panelen en/of de Z-accu past. Ik heb alles bij een webwinkel in Nederland gekocht, omdat dat bij eventuele garantieclaims gemakkelijker is dan bij een buitenlandse leverancier. De NDS artikelen hebben in andere Europese landen vergelijkbare prijzen. Qua prijs ligt NDS in de middenmoot.De zonnepanelen zijn “Made in China” naar ontwerp en specificaties van NDS. De regelaars zijn “Made in Italy”. De herkomst van de accu is niet vermeld, maar waarschijnlijk Chinees binnenwerk in een Italiaanse kast. Onze installatie functioneert naar tevredenheid, maar ik heb geen ervaring met andere installaties, die misschien beter of slechter zijn.
 9. (Semi)flexibele hebben geen glasplaat en metalen frame en zijn daarom lichter dan stijve panelen. Flexibele brengen niet perse meer op dan stijve panelen. 120 Wp is 120 Wp, ongeacht stijf of (semi)flexibel. Zo te zien is die CBE regelaar geschikt voor één paneel van 120 Wp en kun je er dus niet zonder meer 3 panelen van 120 Wp elk erop aansluiten. Je zoekt een regelaar die 360 Wp (3 maal 120 Wp) moet kunnen verwerken of drie losse kleine regelaars.
 10. Busje

  LPG 1 of 2 flessen

  Ik wil de tweede fles niet kwijt. Hij is nu afgevuld met zuiver propaan voor het geval het een keer zo koud zou zijn dat de "dienst"fles met LPG en dus een deel butaan onvoldoende gas zou geven. De flessen lopen bovendien tegen de einddatum (2024) zodat een overname niet zo zinvol meer is.
 11. Busje

  LPG 1 of 2 flessen

  Ik heb ook gedacht dat een filter nodig was, maar toen dat na een seizoen nog brandschoon was, heb ik het filter maar weer verwijderd. Ik heb geen buitenaansluiting. Ik open de deur van de gaskast en koppel het vulpistool direct aan de vulopening van de gasflessen. De flessen moeten er namelijk uit voor de winterstalling en dan is een buitenvulaansluiting me te lastig.
 12. Busje

  LPG 1 of 2 flessen

  Wij hebben twee LPG flessen, maar hebben de tweede sinds de aankoop in 2014 nooit aangesproken. De eerste fles hebben we altijd op tijd bij kunnen tanken. Als ik het nog eens zou moeten doen, zou ik voor de noodgevallen een (kleine) propaanfles meenemen in plaats van een tweede LPG fles.
 13. Busje

  LPG klep(?) zit vast of ?

  Ik heb dit met 20 jaar auto's met LPG en 6 jaar LPG in de camper nooit bij de hand gehad. Ik zou er eens iemand anders dan die "werkplaats" naar laten kijken, bij voorbeeld een autogas inbouwbedrijf. Is die buitenvulset wel goed gemonteerd?
 14. Busje

  LPG klep(?) zit vast of ?

  Is die LPG fles of tank (wat is het?) niet gewoon vol? Wat bedoel je met "telkens naar werkplaats en dan kan ik weer één keer tanken"? Wat doet die werkplaats dan? Er zijn van die groene dampgasflessen in de handel geweest, waarvan de 80% vulstop niet deugt. Als je die hebt, andere LPG dampgasfles(sen) kopen.
×
×
 • Nieuwe aanmaken...